Confetti Meringue Botercrème (No cook)
Ingrediënten
- 180g Vloeibaar gepasteuriseerd eiwit (of eiwit van 6 eieren), op kamertemperatuur. (Ik gebruik de Two Chicks Eiwit van AH)
- 700g poedersuiker
- 1/2 theelepel zout
- 1 Eetlepel vanille aroma of extract
- 600g ongezouten boter, op kamertemperatuur.
- 70g BAKD Baking Sprinkles, of meer! (Ik heb Shiny Rainbow Opal in mijn botercrème gebruiken)
Instructies
- Doe het eiwit, de poedersuiker, het zout en de vanille in de mengkom van je keukenmixer voorzien van het garde opzetstuk.
-
Mix op lage snelheid tot dat alles gemengd is en de suiker vochtig is, circa 1 min. Schraap indien nodig langs de zijkanten van de kom met een spatel. Eenmaal gemengd, zet de mixer op middelhoog en klop voor 10-15* minuten of tot er zich stijve pieken hebben gevormd.
* Op regenachtige of vochtige dagen kan dit wat langer duren ... blijf gewoon kloppen!
- Zet de mixer uit en schakel over naar de menghaak. Voeg al mixend op middelhoge snelheid de boter toe. Een paar stukjes per keer totdat alle boter is toegevoegd.
- Verlaag de snelheid van de mixer tot medium-laag en klop de botercrème tot het romig is voor nog ongeveer 10-15 minuten. Meng voorzichtig de sprinkles erdoor tot ze gemengd zijn. Je luchtige en zijdezachte botercrème is nu klaar voor gebruik op cakes of koekjes! Heerlijk!
Belangrijke opmerking!
Zorg ervoor dat je eiwitten en boter op kamertemperatuur zijn! Als één te koud is dan kan de botercrème gaan stremmen. Als dit gebeurt, schep dan een paar lepels van de Botercrème in een magnetronbestendige kom en smelt het licht in de magnetron voor ongeveer 10 seconden (zorg dat het niet volledig smelt). Meng het goed en giet dan de gesmolten botercrème terug in de opgeklopte botercrème en klop het tot het weer bij elkaar komt, ongeveer 1-2 minuten op middelhoge snelheid.
Tip: Maak vooraf!
Je kunt deze cake al één dag van te voren maken. Zet de cake een uur in de koelkast zodat de cake en het glazuur harder wordt. Wikkel de cake daarna goed in met plasticfolie zodat hij niet uitdroogt in de koelkast. Haal hem voor gebruik uit de koelkast, verwijder de plastic wikkel, en laat op kamertemperatuur komen voordat je hem serveert.
Deze botercrème kan 1-2 dagen afgedekt op kamertemperatuur worden bewaard, 5 dagen gekoeld in een gesloten bak of 3 maanden ingevroren! Als je het weer nodig hebt dan breng je het gewoon weer terug op kamertemperatuur en klop met de mixer (paddle-bevestiging) de botercrème 2-3 minuten totdat het wee luchtig en zijdezacht is!
Happy BAKD’ing!
Did you make this recipe?
Please leave me a comment below!
Tag @letsgetbakd on Instagram and hashtag #sprinklejoy
---English translation---
Confetti Meringue Buttercream
(No cook)
This meringue buttercream is so easy to make! It's creamy, smooth and fluffy, not too sweet and it pipes up beautifully. It's my new go-to frosting. Give it a try! I'd love to hear what you think.
This is enough frosting to cover one 15cm round cake. Half the recipe if using for cupcakes.
Ingredients
- 180g pasteurized liquid egg whites (or 6 egg whites), room temperature (I use Two Chicks Eiwit from AH)
- 700 g powdered sugar
- 1/2 teaspoon salt
- 1 tablespoon vanilla aroma/extract
- 600g unsalted butter cut into 20g chunks, at room temperature
- 70g BAKD sprinkles, or more! I used Shiny Rainbow Opal in my buttercream!
- Optional: one tiny drop of blue food coloring (It's not necessary, but it offsets the yellow of the butter to make the frosting super white!).
Directions
- Place the egg whites, powdered sugar, salt and vanilla into the mixing bowl of your stand mixer fitted with the whisk attachment.
- Whisk on low speed to moisten the sugar and combine, about 1 minute. Scrape down the sides of the bowl, if needed. Once combined, turn the mixer to medium-high and whisk for 10-15* minutes or until stiff peaks have formed. *On rainy or humid days this may take a bit longer... just keep whipping!
- Turn the mixer off and switch to your paddle attachment. With mixer on medium-high speed, add the butter a few chunks at a time, until all of the butter has been added.
- Turn down the speed of the mixture to medium-low and beat the buttercream until it is creamy, about 10-15 more minutes. Carefully mix in the sprinkles. Your fluffy and silky smooth buttercream is now ready to use on any cakes or cookies! Delish!
Make ahead tip:
This buttercream can be stored covered at room temperature for 1-2 days, refrigerated in a closed container for 5 days, or frozen for 3 months! When you are ready to use it, just bring it back to room temperature, add it to your mixer and with the paddle attachment beat the buttercream for 2-3 minutes until it's soft, fluffly and silky smooth again!
Important Note!
Make sure your egg whites and butter are room temperature! If one or the other is too cold it could cause the buttercream to curdle. If this should happen, scoop a couple spoonfuls of the frosting into a microwave safe bowl and melt it slightly in the microwave for about 10 seconds (you do not want it to melt completely). Mix it well and then pour the melted buttercream back into the whipped buttercream and beat it till it comes together again, about 1-2 minutes on medium-high speed.
Happy BAKD’ing!
Did you make this recipe?
Please leave me a comment below!
Tag @letsgetbakd on Instagram and hashtag #sprinklejoy